MIGE
2017. június 28.
Irén, Levente

Halványbarna döggomba - Entoloma saepium

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: Entoloma sepium

 

Kalap: 3-10 cm széles, piszkosfehéres, szürkésfehér, nedvesen kissé sötétebb, selymesen fénylő.

 

Lemezek: fehéresek, majd rózsásak, foggal tönkhöz nőttek.

 

Tönk: fehéres, szálas, kissé barnuló.

 

Hús: fehér, a tönkben a kukacrágások helyén kissé vörösödő; az ép gomba gyümölcsillatú lehet, megvágva lisztszagú; liszt ízű.

 

Spóra: spórapora rózsás, spórája szögletes, 7,5-10 x 7-9 µm.

 

Előfordulás: V-VI; rózsafélék alatt, hazánkban gyakori.

 

Étkezési érték: Ehető, de összetéveszthetősége miatt csak májusban gyűjtsük!

 

Hasonló fajok: nagy döggomba (mérgező); tövisaljagomba (ehető).

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve (2008)

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2015.01.26.).

 


2014.04.26 Miskolc, Biotermék seregszemle
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap