MIGE
2017. október 20.
Vendel

Bükki álfülőke - Hydropus subalpinus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: gyorsan kiterül, középen apró púp maradhat. Felszíne fiatalon deres, finoman, sugarasan ráncos, a széle felé akár finoman nemezes, majd csupasz, tompa selyemfényű, sőt tapadós is lehet. Nyirkos időben nem szív nedvességet magába.

 

Lemezek: hófehérek, nyomásra sárgán foltosodhatnak, viszonylag szélesek, nem túl sűrűn állók. Élük finoman pihés.

 

Tönk: nyúlánk, hosszanti szálak, finom szemcsék díszítik. Legalja fehéren szöszös, sőt kissé gyökerezhet.

 

Hús: fehér, szagtalan, ízetlen.

 

Előfordulás: bükkösök jellemző faja, gyertyános tölgyesekben, szurdokerdőkben, keményfa-ligeterdőkben is találjuk ritkábban. Egyesével vagy néhányadmagával terem erősen korhadt ágakon, félig-meddig földbe süppedt gallyakon, fadarabokon. Kerüli a savanyú vagy szennyezett talajokat. Elsősorban tavaszi gomba, amely egészen novemberig szórványosan megtalálható. Hazánkban ritka gombafaj.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 8.

 


2012.05.20 Bükk, Garadna
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.05.20 Bükk, Garadna
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.05.20 Bükk, Garadna
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.05.17 Bükk, Őserdő
Fotó: Kaposvári László, határozás: Benedek Lajos.
 
2009.05.17 Bükk, Őserdő
Fotó: Kaposvári László, határozás: Benedek Lajos.
 
2009.05.17 Bükk, Őserdő
Fotó: Kaposvári László, határozás: Benedek Lajos.
 
2009.05.17 Bükk, Őserdő
Fotó: Kaposvári László, határozás: Benedek Lajos.
 
2009.05.17 Bükk, Őserdő
Fotó: Kerekesné Szűcs Katalin
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap