MIGE
2017. április 23.
Béla

Szilva-tapló - Phellinus pomaceus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Termőtest: 3-8 cm átmérőjű, körkörösen kissé barázdált, barnás, majd szürkülő, széle duzzadt, világosabb, apró szőrök borítják.

Tráma, termőréteg: pórusos, a pórusok vörösbarnák, szürkésbarnák vagy sárgásszürkék.

Hús: fiatalon vöröses, idősebb korban sárgásbarna, kemény.

Termőhely és idő: márciustól novemberig, leggyakrabban a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfákon, elsősorban szilván és őszibarackon, ritkábban almán, körtén, galagonyán és kökényen, elvétve egyéb lombos fákon is; a szakirodalom szerint két esetben jegenyefenyőn is találták. Évelő.

Étkezési érték: nem ehető.

Megjegyzés: a gomba, bár életmódja parazita és lassan fehérkorhadást okoz, nem pusztítja agresszíven a megtámadott fát, így az még évekig él a fertőzést követően, noha termése rendszerint még éretlen állapotban rothadni kezd. A szilvatapló az egész eurázsiai mérsékelt és szubtrópusi övben, Észak - és Közép-Amerikában, valamint Ausztráliában és Új-Zélandon is megtalálható, a legtöbb helyen, így hazánkban is gyakori.

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok Kézikönyve

              www.asturnatura.com

 


2011.01.25 Miskolc, Belváros
Fotó: Kaposvári László
 
2011.01.25 Miskolc, Belváros
Fotó: Kaposvári László
 
2011.01.23 Miskolc, Belváros
Fotó: Kaposvári László
 
2009.08.31 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.03.28 Miskolc
Fotó: Magyar Józsefné
 
2009.03.15 Miskolc, Szarka-hegy
Fotó: ifj. Kaposvári László
 
2008.02.22 Miskolc, Hejőpark
Fotó: Szűcs Béla
 
2006.03.14 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.03.14 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap