MIGE
2017. december 12.
Gabriella

Gallyonülő réteggomba - Stereum ochraceoflavum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

 

Termőtest: félig az aljzatra simul, másik fele kalapszerűen felpenderedik. A sok termőtest olykor méternyi hosszan sorakozik az ágakon, egymással többé-kevésbé összenőve. Felszínét finoman szürkésfehér, okkersárga borosta fedi, nemezes, esetleg kissé sávos. Zöld színe is lehet a rátelepedő algák miatt. A széle hullámos, rojtos.

 

Termőréteg: alja, ahol a spórák keletkeznek, sima vagy göröngyölt, átázva szürkésokker vagy sötétebb barna. Kiszikkadva mindig világosabb, szürkésbarna.

 

Hús: szívós, rugalmas.

 

Előfordulás: lomberdeinkben, hegyvidéken vagy az Alföldön egyaránt előfordul. Leggyakrabban a tölgyfák, a bükk és a gyertyán elhalt, talajon fekvő, vékonyabb ágain találjuk egész évben. A korhasztás folyamatának középső és végső fázisában vesz részt. A legtöbb friss termőtest kora tavasszal vagy ősszel jelenik meg.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 7.

 


2009.07.01 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.01 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.01 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap