MIGE
2017. június 26.
János, Pál

Szarvasagancsgomba - Xylaria hypoxylon

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Termőtest: tűhegynyi, palack alakú termőtestei süllyednek ezekbe az agancsszerű termőtestpárnákba. Így védi a gomba ezeket a parányi termőtesteket, illetve az ezekben keletkező spórákat. Az agancsgomba ágainak felső fehéres részéről porszerű sejtek válnak le, amelyeket a szél ugyanúgy terjeszt, mint az igazi spórákat. Ezekből is újabb gombatelepek keletkezhetnek.

Nincs rokoni kapcsolatban az igazi korallgombákkal, mert e gomba elágazó csúcsi részei meddőek, míg az igazi korallgombák legtöbb spórája éppen a csúcsi, hegyes részeken keletkezik.

 

Hús: parafaszerűen kemény húsa ellenáll még az erősebb fagynak is. Nyáron viszont elegendő nedvességet szív magába ahhoz, hogy a spórái egyenletesen keletkezhessenek.

 

Előfordulás: korhadó fatönkökön, de a szabadban hagyott, félig feldolgozott faanyagon is terem, szinte egész éven át, legyen az lombosfa, vagy fenyő. Még hófoltok között is megtalálhatjuk.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 6.

 


Javában spóráznak!
Javában spóráznak!
2014.02.16 Miskolctapolca
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.12.31 Miskolctapolca
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.07.06 Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.12.28 Miskolctapolca
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.12.28 Miskolctapolca
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.10.02 Cserehát
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.18 Cserehát, Ragály
Fotó: Dr. Jenei Csaba, levelezőnk
 
2010.05.15 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2009.09.29 Bükk, Bükkszentlászló
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.11.16 Bükk, Vadász-völgy
Fotó: Kaposvári László
 
2008.11.16 Bükk, Vadász-völgy
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap