MIGE
2017. december 12.
Gabriella

Sárguló pereszke - Tricholoma scalpturatum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 2-6 cm széles, világos ezüstszürke, szürke, barnásszürke, különösen a széle idősödve sárgul, vékony húsú, felülete szátaz, sugarasan szálas vagy nemezes, pikkelykés, közepén tompa púppal. 

 

A lemezeket fiatalon múlékony, pókhálószerű fátyol borítja, színük fehéres, idővel sárgulnak. 

 

Tönk: fehéres vagy halványszürkés, felülete szálas vagy sima. 

 

Hús: fehéres, avas lisztszagú és -ízű. 

 

Spóra: elliptikus, 5-6 x 3-4 µm. 

 

Előfordulás: V-XI; hegyvidékeken, lomberdőben nő. Magyarországon helyenként gyakori. 

 

Étkezési érték: ehető, árusítható gombafaj.

 

Hasonló fajok: fenyő-pereszke, öves pereszke; a susulykakérpű pereszke és a  kúposkalapú pereszke lemezei szintén sárgulók, kalapjuk csúcsos, világosabb, pikkelyes, nyárasainkban  és telepített fenyveseinkben gyakori, ehető fajok. Utóbbi két faj biztos elkülönítése jelenleg csak molekuláris vizsgálatokkal lehetségeses.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a forrás megváltozott leírásához igazította: Szűcs Béla (2017.12.05).

 


2017.10.04 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.10.04 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.10.04 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.10.10 Bükk, Nyavalyás
Fotó: Kaposvári László
 
2010.10.10 Bükk, Nyavalyás
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.28 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.28 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2007.10.06 Vértes, Sarok-legelő mellett
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap