MIGE
2017. április 23.
Béla

Sárguló pereszke - Tricholoma argyraceum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Tricholoma scalpturatum

 

Kalap: nemezesen szálas, finoman pikkelyes, színe különféle szürke, barnás, világosabb vagy sötétebb, néha fehéres is.

 

Lemezek: fehérek, sűrűn állók.

 

Tönk: fehéres, selymes fényű.

 

Az egész gomba sárgásan foltosodik, de főleg a kalap szélén és a lemezein.

 

Hús: fehéres, kellemes, jóízű gomba.

 

Előfordulás: nyárasban, tölgyesben tavasztól a tél elejéig terem.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató.

 


2010.10.10 Bükk, Nyavalyás
Fotó: Kaposvári László
 
2010.10.10 Bükk, Nyavalyás
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.28 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.28 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2007.10.06 Vértes, Sarok-legelő mellett
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap