MIGE
2017. december 16.
Aletta, Etelka

Pusztai kucsmagomba - Morchella steppicola

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


 

Süveg: gödörkés és azokat egymástól szabálytalan lefutással elválasztó bordái oly sűrűek, hogy szinte nem látni a gödörkék alját. A süveg belseje egyetlen üregű.

 

Tönk: gyakran rövid és vastag. Felszíne nem oly sima, mint az ízletes kucsmagombáé, hanem durván bordázott, árkolt, gödrös. Daraszerű, a süveghez közelebb lisztszerű szemcsék sűrűn borítják, melyek idősebb korban sokkal sötétebb színűek, mint maga a felszín. A tönkben lefelé több üreg keletkezhet, ami a többi kucsmagombára nem jellemző.

 

Hús: vastag, fehér, fehéres, szürkés, kellemes illatú és ízletes.

 

Előfordulás: az Alföld cserjés vagy szinte fátlan pusztáin terem, de a dunántúli dombvidék alacsony gyepjében is előfordul, löszös vagy agyagos talajon. Az orosz és ukrán pusztákról húzódhatott hazánkba, tőlünk nyugatabbra nem ismert. Csak tavasszal terem, mint a többi faj a kucsmagombák nemzetségében. Ritka faj.

 

Étkezési érték: csak feltételesen ehető, alaposan meg kell főzni, sütni.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 6.

 

Szerkesztői megjegyzés: előfordulása rendszeres hazánk más, megfelelő talajú és környezetű tájain is. (Szűcs Béla 2016.04.01).

 


Sziámi
Sziámi
2016.04.01 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.03.19 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.04.21 Bükk hg.
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.04.21 Bükk hg.
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.04.21 Bükk hg.
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.04.14 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.04.13 Budai hegyek
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.04.19 Miskolc, Gombaismerői tanfolyam
Fotó: Kassai József
 
2008.04.11 Budai hegyek
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.04.06 Budai hegyek
Fotó: Szilvásy Edit
 
2004.04.14 Biatorbágy, Páty-völgy
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap