MIGE
2017. április 30.
Katalin, Kitti

Zöldes pitykegomba - Entoloma incanum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Barnászöld döggomba

 

Kalap: halvány sárgászöld, majd barnászöld, vékonyhúsú, törékeny, öregen okkersárgára fakul, középen kissé bemélyedő, szálas, bordás.

 

Lemezek: fehérestől sárgászöldesig, rövidesen rózsaszínű árnyalattal, elég szélesek, szélesen a tönkhöz nőttek.

 

Tönk: kénsárga, lefelé zöldes, fénylően sima.

 

Hús: sárgászöld, a perzselt szaru vagy az égő szőr szagára emlékeztet.

 

Előfordulás: nagyon nehezen lehet észrevenni az erdei ösvény szélén, a mohában vagy a gyepben, pedig tavasztól késő őszig terem és mindig többedmagával.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2.


2012.10.17 Pécel
Fotó: Bodnár Péter levelezőnk
 
2012.10.17 Pécel
Fotó: Bodnár Péter levelezőnk
 
2012.10.17 Pécel
Fotó: Bodnár Péter levelezőnk
 
2012.10.17 Pécel
Fotó: Bodnár Péter levelezőnk
 
2010.09.12 Budai hegység
Fotó: Szilvásy Edit
 
2005.08.27 Vértes, Kakas-domb
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap