MIGE
2019. október 14.
Helén

Shiitake - Lentinula edodes

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Lentinus edodes, shii-take fagomba, illatos fagomba, japángomba

 

Kalap: 5-15 (20) cm átmérőjű; eleinte domború, majd kiterül, végül benyomottá válik, széle fiatalon begöngyölt és múlékony, gyapjas fátyolmaradványokkal díszített; barnásszűrke-sötétbarna; felületén fehéres vagy barnás pikkelykék lehetnek.


Lemezek: a tönköt érintik, vagy kissé ránőnek; élük idősen fűrészes; eleinte fehéresek, később rozsdásan foltosodnak.


Tönk: 3-5 (10) cm hosszú, 0,8-1,5 cm vastag; néha oldalt álló, töve kissé gumós lehet; fehéres, barnán pikkelyes; fiatalon pókhálószerű fátyola van.


Hús: a kalapban puha, a tönkben szívós; fehér; íze és szaga fokhagymára emlékeztet.


Előfordulás: a Távol-Keleten honos. Hazánkban természetes környezetben nem fordul elő, de termesztik.


Étkezési érték: ehető. (!!!)


Megjegyzés: koleszterinszintet csökkentő, vírus- és rákellenes hatóanyagai miatt keresett gomba.


Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2008.11.29 Miskolc
Fotó: Faller István
 

Vissza a fajlistához