MIGE
2019. október 24.
Salamon

Húsrózsás tinóru - Xerocomellus ripariellus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Xerocomus ripariellus

 

Kalap: félgömb alakú, átmérő 30-70 mm, mályvaszínű, halványvörös, vörösbarna, idősen halványszürkévé fakulhat; nem deres, bőre gyengén felrepedezhet.


Termőréteg: pórusos; a pórusok sárgák, zöldes futtatással, nyomásra gyengén kékülnek.


Tönk: 30-60 x 10-20 mm, a kalaphoz közel általában sárga, a bázisban vörös.


Hús: sárgás, a tönkbázisban gyakran borvörös. Sértésre enyhén kékülhet, főleg a kalapban.


Előfordulás: nedves élőhelyeken, patakpartokon, általában fűz, nyár vagy éger, ritkán más lombos fák alatt is.

 
Étkezési érték: ehető. (!!!)


Hasonló fajok: piros tinórú.


Megjegyzés: a fajt nemrég írták le, elterjedési területe és ökológiája még nem kellően ismert.

Forrás: Knudsen H. és Vesterholt J. (szerk.): Funga Nordica - Agaricoid, boletoid and cyphelloid genera

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2014.08.28 Székesfehérvár, Sóstó
Fotó: Finy Péter
 
2012.07.28 Zempléni hg., Rostalló
Fotó: Kaposvári László
 
2012.07.28 Zempléni hg., Rostalló
Fotó: Kaposvári László
 
2012.07.28 Zempléni hg., Rostalló
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a fajlistához