MIGE
2020. szeptember 21.
Máté, Mirella

Szárd áltölcsérgomba* - Musumecia sardoa

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 2-4 cm átmérőjű, tölcsér alakú, vagy tölcséresedő, sötét vörösesbarna színű, felszíne pihés, széle erősen aláhajló, színe sérülésre nem változik.

 

Lemezek: lefutók, meglehetősen vastagok, fehéres krémszínűek. Közteslemezek vannak.

 

Tönk: 3-5 x 0,8-1,5 cm méretű, hengeres, felfelé kissé vastagodik, a kalaphoz központosan csatlakozik; fehéres krémszínű vagy enyhén barnás; felülete sima; fiatalon tömör, éretten üregesedik.

 

Hús: rostos, fehéres krémszínű vagy enyhén barnás. Szaga enyhén fűszeres.

 

Spóra: nyújtott ellipszoid vagy hengeres, vékony falú, (5,8-) 5,9 – 8,5 (-9,5) x (3,5-) 3,8 – 402 (-4,9) µm, áttetsző, cyanofil, amyloid.

 

Előfordulás: tűlevelű erdőkben, eddig csak Szardíniából ismert (lásd forrásunkat). Hazánkban első, 2019.11.22-én dokumentált példányait lucfenyvesben találták.

 

Étkezési érték: nem ismert, feltehetően nem ehető.

 

Megjegyzés: a fajt 2016-ban írták le, egyelőre kevés irodalmi információ van róla.

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).

 

Forrás:

http://www.facesoffungi.org/musumecia-sardoa-facesoffungi-number-fof-02047/?fbclid=IwAR0f2lTJixlhiaIetBqJrw4mM_iAe8NreJF2P_NwYxAeL3opq30jGDTGa34

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla készítette (2020.05.15). A nem hivatalos magyar fajnevet Dima Bálinttal egyeztetve kapta.

 


Első hivatalos hazai adat
Első hivatalos hazai adat
2019.11.22 Kőszegi-hg.
Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
Első hivatalos hazai adat
Első hivatalos hazai adat
2019.11.22 Kőszegi-hg.
Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
Első hivatalos hazai adat
Első hivatalos hazai adat
2019.11.22 Kőszegi-hg.
Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 

Vissza a hónap gombáihoz