MIGE
2020. augusztus 04.
Dominika, Domonkos

Tavaszi csigagomba - Hygrophorus marzuolus

Védett!Ez a gomba védett!Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: márciusi csigagomba

 

Kalap: 4-12 cm széles, fiatalon domború, széle sokáig aláhajló, majd ellaposodik, idősen benyomottá, gyakran szabálytalanná, sőt pereme hullámossá is válhat; eleinte a moha vagy a talaj alatt csaknem fehéres, kissé szürkén foltos, idősen a felszínre kerülve gyorsan megszürkül, végül szürkésfekete lesz; felülete matt, fiatalon deres.

 

Lemezek: kissé lefutók, ritkán állók, szélesek, vastagok, a kalap szélénél gyakran villásan elágazók, a tönk közelében eresen összekötöttek lehetnek; fiatalon fehéresek, majd megszürkülnek, de élük világos marad.

 

Tönk: 5-8 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres; fehéres, idősen megszürkül; felülete selymesen szálas, a csúcsánál kissé pelyhes.

 

Hús: vastag, kemény; fehéres, a kalapbőr alatt és a tönkben kissé szürkés; gyengén édeskés illatú, íze nem jellegzetes.

 

Előfordulás: március-április; savanyú talajú főleg fenyő-, ritkábban lomberdőben nő; nagyon ritka (VL1), hazánkban védett faj.

 

Étkezési érték: ehető, de védett. Ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!

 

Hasonló fajok: az ehető szagos csigagomba.

 

Forrás: Locsmándi Csaba – Vasas Gizella: Erdők-mezők gombái (2019)

             Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

             Funga Hungarica

 

A fajleírást a források alapján Szűcs Béla jegyezte (2019.12.19)

 


2019.04.14 Ivánc
Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk
 
2019.04.14 Ispánk
Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk
 
2019.04.13 Kétvölgy
Fotó: Benkő Gábor levelezőnk
 
2019.04.13 Kétvölgy
Fotó: Benkő Gábor levelezőnk
 
2019.04.13 Kétvölgy
Fotó: Benkő Gábor levelezőnk
 
2018.04.02 Orfalu
Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk
 
2017.04.12 Szalafő
Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk
 
2016.04.16 Orfalu
Fotó: Köbli Zoltán levelezőnk
 

Vissza a védett gombákhoz