MIGE
2019. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam

Sárga nedűgomba - Hygrocybe obrussea

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: fiatalon tompán kúpos, majd domború, harang alakú, tompa púppal csaknem teljesen kiterül. Felszíne nedvesen zsírfényű, tapadós, szárazabb időben selymesen fénylik. Narancs, aranysárga színe később kifakul, szürkés vagy olajsárga foltokkal. Vékony széle betöredezhet, nem vagy alig bordás.

 

Lemezek: szélesek, sárgák, narancssárgák, közöttük egyre erősebb narancsvöröses árnyalattal, szélesen tönkhöz nőttek vagy lefutóak.

 

Tönk: lefelé vékonyodó, hullámos, hosszában kissé nyomott lehet.  Felszíne sima, hosszanti szálakkal, kalapjánál világosabb árnyalatokkal, de legalja többé-kevésbé mindig fehér. Belseje csöves.

 

Hús: citrom- vagy narancssárga, illata gyenge, íze kissé dohos, kellemetlen.

 

Előfordulás: erdei tisztások, hegyi rétek, ritkás cserjések alacsony gyepjében, mohapárnájában terem ősszel, késő ősszel, egyesével, mindig több egymás közelében.

 

Étkezési érték: nem ehető.


Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 8

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2011.08.13 Gyimesbükk, Erdély
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.08.13 Gyimesbükk, Erdély
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz