Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik, végül kissé bemélyed, sötét borvörös, széle kárminpiros, közepe gyakran feketésvörös, felülete nedvesen tapadós, szárazon matt.
Lemezek: a tönkhöz nőttek, sűrűn állók, fiatalon krémszínűek, majd krémokkeresek lesznek, nyomáshelyeken megbarnulnak.
Tönk: 4-8,5 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, hengeres, kárminpiros színű, az érintés helyén okkerbarnásra változik, felülete ráncos.
Hús: merev, fehér, megvágva okkerbarna, piszkosbarna színű lesz, heringszagú, enyhe ízű.
Előfordulás: júliustól novemberig, savanyú talajú fenyőerdőben növő, nem ritka faj. Rokonfajai lomberdőben is előfordulnak.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: hasonló a nem barnuló húsú, fehér lemezű, kissé csípős ízű, lomberdőben növő, nem ehető feketésvörös galambgomba, összetéveszthető a szintén nem barnuló húsú, gyümölcsillatú, ehető vöröstönkű galambgombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Magyar Józsefné |