MIGE
2018. november 13.
Szilvia

Kőrisszagú csigagomba - Hygrophorus cossus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 2-6 cm; kezdetben domború, majd lapított, nagyon nyálkás.

 

Tönk: 5-10 cm, hengeres vagy a bázis felé vékonyodik; csúcsa felé fehéren korpás.

 

Lemezek: fehérek, szélesek, elég sűrűn állók.

 

Hús: fehér. Szaga állítólag hasonlít a nagy farontólepke (fűz-farontólepke, Cossus cossus) illatához.

 

Spóra: ellipszoid, sima, 2-9 x 4-4,5 μm. Spórapora fehér.

 

Előfordulás: lombos erdőkben, elsősorban tölgy alatt. Gyakran kis csoportokban, seregesen, gyűrűkben. Magyarországon nem ritka.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Hasonló fajok: Nevét régebben elterjedten használták minden aromás fehér faj esetében. Gyakran összetévesztik a Hygrophorus eburneus fajjal, amely olykor szintén előfordul tölgy alatt, de bükk alatt jóval gyakoribb.

A Higrophorus cossus megkülönböztető jellemzői:

 

            - idővel nem lesz rozsdabarna színű;

            - húsa kálilúgra a tönk aljában nem ad színreakciót;

            - tölgyesekben nő.

 

Forrás: Collins – Fungi Guide

              Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2018.01.26)

 


2014.06.06 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.06 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.06 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2007.10.01 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedűs Ferencné
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap