MIGE
2018. november 21.
Olivér

Zöldfogú korallgomba - Phaeoclavulina abietina

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Syn.: Ramaria abietina, Ramaria ochraceovirens, sárgászöld korallgomba

 

Termőteste kicsi, 2-5 (7) cm magas.

 

Ágai felfelé állók, vékonyak, szabálytalan keresztmetszetűek, sárgásbarna, olívbarna, olykor kékeszöld, zöldes színűek, nyomásra zöldülnek. Az ágak csúcsai viszonylag rövidek.

 

Tönkszerű alja 1-2 cm magas, gyakran gyökérszerű micéliumzsinórban folytatódik.

 

Hús: kemény, keserű ízű.

 

Spóra: elliptikus, tüskés, 5,5-7,5 x 3-4 µm. Spórapora sárgásbarna.

 

Előfordulás: késő ősz – késő tél; fenyőerdő talaján csoportosan, olykor boszorkánykörben nő, mikorrhizaképző, Magyarországon elég ritka faj.

 

Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan fajok.

 

Hasonló fajok: merev korallgomba, fenyő-korallgomba, bőrsárga korallgomba. Kék-zöld foltos színei és talajon való növekedése segít megkülönböztetni a többi kistermetű korallgombától.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              Funga Hungarica

              http://www.mykoweb.com/CAF/species/Phaeoclavulina_abietina.html

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.12.21).

 


2011.08.21 Erdély, Gyimesbükk
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap