Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 1-2,5 cm átmérőjű, félgömb alakúból kúpos vagy domború, középen kis púppal; széle finoman fogazott; felszíne sima, nedvesen a kalap feléig áttetszően bordázott; színe rózsásbarna vagy húsbarna, a közepe sötétebb, a vörös tejnedvtől lehet foltos.
Lemezek: középsűrűk, rózsás árnyalatúak, felkanyarodók, a vörös tejnedvtől foltosodnak.
Tönk: 3-6cm hosszú, 0,1-0,3 cm vastag, hengeres, karcsú, görbülhet, csoportos, sima vagy korpázott, kalapszínű, a vörös tejnedvtől foltosodik.
Hús: vizenyős, vörösbarna, retekszerű ízű és szagú, vörös tejnedvet enged.
Termőhely és idő: főleg lomberdőkben, ritkán fenyvesekben, korhadó tuskón, rönkön májustól októberig, elterjedt.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzések: a kígyógombák legtöbbjének étkezési értéke nem ismert, határozásuk nehéz. Számos más, hasonló Mycena fajtól vörös tejnedve és csoportos megjelenése különítik el. A hasonló habitusú és tejű Mycena sanguinolenta kizárólag lucosokban terem.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szajkó-Petykó Erika levelezőnk | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
![]() Fotó: Hegedüs Ferencné | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Koscsó János |
![]() Fotó: Magyar Józsefné |