Csak feltételesen fogyasztható!
Kalap: 5-10 cm átmérőjű, fiatalon kúpos, majd domború, végül ellaposodik. Narancsbarna, barna, sötét vörösbarna, széle felé kissé világosabb. Felülete csupasz, fiatalon kissé tapadós, fénylő, széle erősen bordázott.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fehérek.
Tönk: 7-10 cm hosszú, 0,7-1,5 cm vastag, karcsú, nyúlánk, lefelé vastagodó, fehéres, krémszínű, felülete csupasz, gallérja nincs, fehéres vagy vörösbarna foltos bocskora jól fejlett, hüvelyszerű.
Hús: puha, vizenyős, fehéres, nincs jellegzetes szaga és íze.
Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, nem gyakori faj.
Étkezési érték: feltételesen ehető, nyersen mérgező faj. (!!!)
Megjegyzés: nagyon hasonlít hozzá a szintén feltételesen ehető narancsszínű selyemgomba (A.crocea), de ennek a fajnak élénk narancssárga színű kalapja van, és narancsokker színű tönkjét kígyóbőrszerűen elhelyezkedő fehéres pelyhek díszítik. Mindkét faj nagyon közeli rokona a feltételesen ehető szürke selyemgombának, de annak kalapszíne szürkés.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
2010.06.19 Budai hegység Fotó: Szilvásy Edit | 2010.06.19 Budai hegység Fotó: Szilvásy Edit | 2007.09.21 Ispánk Fotó: Szűcs Béla |
2007.09.21 - Ispánk Fotó: Szűcs Béla | 2005.07.23 Cserehát Fotó: Szűcs Béla |