Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Leccinum quercinum, kozákgomba, vörös érdestinóru
Kalap: 6-15 cm átmérőjű, eleinte félgömb alakú, majd kissé kiterül. Téglaszínű, narancsbarna vagy rozsdabarna, fiatalon nemezes, később sima, a bőre a kalap szélén ránő a csöves részre.
Csöves rész: a tönk előtt felkanyarodik, szűk pórusú, fiatalon piszkosfehér, később szürkésbarnás lesz, nyomásra szürkül.
Tönk: 11-18 cm hosszú, 2-3,5 cm vastag, megnyúlt, hengeres, fehéres alapon halványbarnás, végül barnásvörös szemcsékkel, pikkelyekkel díszített.
Hús: a kalapban hamar puhul, a tönkben megkeményedik, fehér, elvágva lilásrózsaszín árnyalatú, majd szürkésibolyás lesz, szag és íz nem jellemző.
Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajon, lomberdőben, főleg tölgyek alatt, elég gyakori.
Étkezési érték: csak fiatalon és 20 perc hőkezelés után fogyasztható! (!!!)
Megjegyzés: mérgező fajjal nem téveszthető össze. Nagyon hasonló a nyárfa alatt növő, szintén ehető vörös érdestinóru (Leccinum albostipitatum).
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
http://www.gombanet.hu/vadon-termo-eheto-es-arusithato-gombak
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
Fotó: Szilvásy Edit | Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Hodobay Mária |
Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Kaposvári László |