Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Vörösbarna keserűgomba
Kalap: (2,5)-5,5-(10) cm átmérőjű, domború, kicsit bemélyedő középpel, fejletten is begöngyölt vagy aláhajló széllel, felszíne sima, széle lehet kicsit bordás, színe vörösbarna vagy agyagbarna, széle felé világosabb, gyakran koncentrikusan elhelyezkedő sötétebb pettyekből álló zónákkal.
Lemezek: sűrűk, tönkhöz nőttek, kalapszínű vagy világos kalapszínű.
Tönk:(3)-6-(7) cm hosszú, (1)-1,2-(2) cm vastag, hengeres, sima kalapszínű, lehet rajta lazacszínű árnyalat is, lefelé sötétedik.
Hús: parafaszerű, sápadt krémszínű, tönk széle felé tönkszínű íze fanyar, csípős tej fehér vagy sárgás, lehet vizenyős, színe nem változik.
Termőhely és idő: tölgy és tölgyelegyes lomberdőben nyártól ősz végéig. Tölgymikorrhizás.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: több barnás fajjal is összetéveszthető: a bordázottabb szélű, zónázottság nélküli kénsárgatejű tejelőgomba és a Lactarius subdulcissal, az élénkebb színű, nem csípős Lactarius fulvissimus és Lactarius rubrocinctus fajokkal.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |