Ez a gomba ehető.
Syn.: Gesztenye üregestinóru, gestenyebarna tinóru, gesztenyetinóru
Kalap: 3-6(10) cm, domborúból kiterülő, széle szabályos, felszíne finoman molyhos, lehet berepedező, színe egyenletes gesztenyebarna vagy fahéjbarna, sérülésre esetleg feketésen foltos.
Tráma, termőréteg: szűk pórusú, keskeny, felkanyarodó, fehéres, öregen krémsárgás lesz.
Tönk: hengeres, törékeny, 5-8 cm hosszú, 1-2 cm vastag, többé- kevésbé szabályos, emeletes üregekkel, színe a fehéres és a kalapszín között változik, sokszor foltokban, csíkokban egy termőtesten is.
Hús: vékony, fehér, nem változik, a tönk szélén tönkszínű, jellegzetesen jó szagú és ízű.
Termőhely és idő: melegkedvelő lombos és fenyőerdőben, savanyú preferenciával, az alföldtől az alacsonyabb hegyvidékig, nyártól koraőszig.
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Megjegyzés: Más fajokkal nem téveszthető össze.
Jellemző bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Mihályi Ferenc levelezőnk | ![]() Fotó: Mihályi Ferenc levelezőnk | ![]() 2014.07.31 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Hegedüs Ferencné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |