Ez a gomba ehető.
Kalap: 1,5-3 (4) cm széles, vékony húsú, fehéres, idővel okkersárgás, húsbarnás lesz, felülete finoman selymes, de nem pikkelyes.
Lemezek: fiatalon élénk rózsaszínűek, rövid idő múlva szürkésrózsásak lesznek, végül megbarnulnak.
Tönk: karcsú, hengeres vagy lefelé vastagabb, fehéres, hússzínű; múlékony, lelógó gallért visel.
Hús: gyengén sárgul; keserűmandula illatú, különösen a tönk aljában.
Spóra: elliptikus, 4,5-5,5 x 3-3,5 µm.
Előfordulás: augusztustól októberig, füves területeken, réten, legelőn, lomberdőben, sőt üvegházban is nő. Magyarországon nem ritka faj.
Hasonló fajok: apró csiperke (Agaricus dulcidulus), sárga harmatgomba (Stropharia coronilla), mezei csiperke (Agaricus campestris).
Megjegyzés: a többi kistermetű csiperkétől eltérően kalapját nem borítják apró pikkelyek, lemezei csak rövid ideig rózsaszínűek.
Étkezési érték: ehető, de kis mérete miatt étkezési szempontból jelentéktelen. (!!!)
Forrás:
EwaldGerhardt, Vasas Gizella, Locsmándi Csaba (2017): Gombászok kézikönyve, Cser Kiadó, p. 70.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
Index Fungorum
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.12.20).
Füves réten 2022.09.17 Csanyik, Bükk-hg. Fotó, határozás: Szilvásy Edit | 2023.08.12 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | 2023.08.14 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |
2023.08.14 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | 2023.08.14 Hódmezővásárhely, Tisza-ártér Fotó: Kovács Zsolt levelezőnk, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |