Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-6 cm széles, kissé domború, majd kiterül. Fiatalon selymes fátyolmaradványok borítják, később csupasz. Felülete nedves időben kissé nyálkás, egyébként száraz, okkernarancs, a szélén pedig legtöbbször krémszínű.
Lemezek: legtöbbször kezdetben csaknem fehéresek, majd szürkések, öregen szürkéskékek.
Tönk: 4-10 cm magas, 0,5-1 cm vastag, fiatalon telt, később üreges. Felülete kissé szálas vagy pelyhes, felül krémszínű, lejjebb sárgás- vagy okker-, alsó részén rozsdaszínű.
Hús: vékony, a kalapban és a tönk felső részében fehéres vagy sárgás, a tönk alsó részében rozsdabarna. Kellemes, gyenge szagú és ízű.
Előfordulás: márciustól decemberig lucfenyők, ritkábban más tűlevelű fák tuskóin, elhalt törzsein és gyökerein él. A magasabb hegyekben eléggé gyakori, hazánkban azonban ritka faj.
Étkezési érték: ehető és nagyon ízletes. Friss ételekhez és ecetben való tartósításra is alkalmas. (!!!)
Megjegyzés: a Funga Nordica közlése szerint termőideje tavasztól őszig, de leginkább késő ősszel.
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája
Funga Nordica 2018
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.10.26 Vértes Fotó: Herczeg Tímea levelezőnk | 2008.10.07 Bükk, Bánkút Fotó: Hodobay Mária | 2008.09.30 Bükk, Bánkút Fotó: Hodobay Mária |
2008.09.30 Bükk, Bánkút Fotó: Hodobay Mária | 2008.09.28 Bükk, Szentlélek Fotó: Gortva Edit | 2008.09.28 Bükk, Szentlélek Fotó: Gortva Edit |
2006.10.06 Fotó: Zygmunt Augustowski | 2006.10.06 Fotó: Zygmunt Augustowski |