Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-8 cm átmérőjű, gömb alakúból félgömbölyű, majd kiterülő, a közepén benyomottá válik, először sugarasan szálas felületű, majd sima lesz, a kalapbőr alul bordázott, ahol túlér a kalap peremén, színe fehéres, a közepe felé lehet okkeres-szürkés.
Lemezek: sűrűn állók, a tönknél felkanyarodók, a tönköt nem érintik, fiatalon rózsás-fehér, aztán rózsaszín, később feketés barnák.
Tönk: 2-6 x 0,5-1,5 cm, hengeres, a tövénél lehet a homoktól gumós, fehér, a lemezek alatt sima, lefelé apró vélumpelyhes; a külső burokmaradvány vékony, hártyás gallérka vagy zóna, néha a tövénél marad mint egy bocskor, vagy több zónára szakad.
Hús: tömör, fehér, lassan lesz halvány vöröses narancsos, kellemes „csiperke” illatú.
Spórák: 5,5-7 x 4,5-5,5 µm, széles ellipszoid, vagy gömbölyded, sima felületűek, sötétbarnásak. A bazídiumok 30-45 x 8,12 µm, négyspórásak, keilocisztida 15-45 x 8-18 µm, bőséges, bunkó, körte, vagy ellipszis alakú.
Termőhely: májustól decemberig, homoktalajokon, buckásokban előforduló ritka gombafaj VL2).
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Nagy István személyes közlése
Funga Hungarica
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A fajleírást Nagy István készítette (2022.12.14).
2022.12.03 Bugac Fotó: Nagy István | 2020.11.13 Bócsa térsége Fotó: Finy Péter | 2020.11.13 Bócsa térsége Fotó: Finy Péter |
2019.11.23 Orgovány Fotó: Finy Péter | 2019.11.23 Orgovány Fotó: Finy Péter |