Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: a csésze 3-10 mm átmérőjű, serlegszerű, alul hosszú tönkrésze van. Külső oldala fehéren deres, pereme éles és sima. Húsa nagyon vékony és törékeny.
Mikroszkópos jellemzők: a spórák szélesen elliptikusak, hialinok, méretük 10-12 × 5,5-6,5 μm, frissen kihullva hialin nyálkaburkot viselnek. Az aszkuszok 8 spórásak, amiloidok, uniszeriátusok.
Előfordulás: fűz (Salix) és nyár (Populus) alatt, korhadó, hímivarú barkákon, kora tavasszal.
,
Étkezési érték: étkezésre alkalmatlan.
Hasonló fajok: a többi Ciboria faj. Ciboria amentacea éger (Alnus) barkáin, Ciboria coryli mogyoró- (Corylis) és éger (Alnus) barkáin, Ciboria acerina nyárfa (Populus) barkáin él. A Rustroemia bolaris lombosfák lehullott gallyain fordul elő. Dumontinia tuberosa, amely salátaboglárka (Ranunculus ficaria) gyökérgumóin, szellőrózsák (Anemone) gyöktörzsén fejlődik.
Forrás:
Laessoe, T., Petersen, J. (2019): Fungi of Temperate Europe, vol. 2., Princeton University Press, Princeton and Oxford. 1414
Koszka Attila (2020): A Vértes gombavilága 1.
Index Fungorum
Megjegyzés:
A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.04.12).
Az oldal tartalma jelenleg feltöltés alatt áll. Kérem látogasson vissza később.
![]() Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | ![]() Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | ![]() Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk |
![]() Fotó: Molnár Rudolf levelezőnk | ![]() Fotó: Molnár Edit levelezőnk | ![]() Fotó: Molnár Edit levelezőnk |