Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus chrysenteron, ranytinóru, arany nemezestinóru
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, félgömb alakú, domború, majd kiterül. Sárgásvöröses vagy olívbarnás, felülete nemezes, gyakran erősen felrepedezik, a repedésekben a hús vöröses.
Csöves rész: tág pórusú, sárgás, majd zöldessárga, olívzöld lesz, nyomásra kékül.
Tönk: 3-6 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, karcsú, gyakran görbe, töve többnyire elvékonyodik, sárgás alapon vöröses korpázottság díszíti.
Hús: a kalapban gyorsan megpuhul, a tönkben keményebb, sárga, a kalap bőre alatt vöröses, vágásra kissé kékül, gyenge gyümölcs illatú, jóízű.
Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, parkokban növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de gyorsan megromlik. (!!!)
Megjegyzés: fiatal példányainak kalapbőre bársonyos és olívbarna, később sárgásbarna vagy szürkésbarna, és rendszerint mezőkre szakadozik. A fiatal és az idős termőtestek külső megjelenésükben és színükben is figyelemre méltó különbségeket mutatnak (Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája).
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.16 Miskolc-Pereces Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | 2012.07.28 Zempléni-hegység, Rostalló Fotó: Kaposvári László | 2009.07.14 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária |
2009.07.14 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária | 2008.08.06 Bükk, Hollóstető Fotó: Hodobay Mária | 2008.05.23 Miskolc, Megyei kórház parkja Fotó: Hodobay Mária |
2007.10.07 Bükkszentkereszt Fotó: Juhász Tibor | 2005.09.04 Bükk Fotó: Szűcs Béla |