Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-6 cm széles, nedvesen halványokkeres vagy mézsárga, higrofán, gyorsan kifehéredik, felülete gyakran sugarasan ráncos, múlékony, fehér pelyhes, szélén sokáig látható vélummaradványokkal.
Lemezek: fiatalon fehéresek, majd lilásbarnásak, végül bíborbarnásak lesznek, élük fehéres.
Tönk: fehéres, kissé szálas, majd csupasz, gallér nélküli, üreges.
Hús: porhanyós, törékeny.
Előfordulás: áprilistól novemberig, elhalt lombos fán, talajon faanyag közelében, seregesen vagy csoportosan, hazánkban nagyon gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de törékeny, étkezési szempontból értéktelen gomba. (!!!)
Hasonló fajok: a barna porhanyósgomba kifakult példányai.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla | 2013.05.12 Szirmabesenyő Fotó: Szűcs Béla | 2013.05.12 Szirmabesenyő Fotó: Szűcs Béla |
2012.07.15 Bükk, Bánkút Fotó: Magyar Józsefné | 2012.07.13 Bükk, Létrás Fotó: Tóthné Palitz Noémi | 2012.06.17 Miskolc Fotó: Szűcs Béla |
2012.05.29 Pecel Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | 2010.05.15 Miskolc, Hejőpark Fotó: Szűcs Béla | 2010.05.15 Miskolc, Hejőpark Fotó: Szűcs Béla |
2009.06.28 Miskolc, Hejőpark Fotó: Szűcs Béla | 2009.06.28 Miskolc, Hejőpark Fotó: Szűcs Béla | 2008.11.09 Cserehát, Rakaca Fotó: Hodobay Mária |
2008.05.01 Bükk, Hideg-oldal Fotó: Szűcs Béla | 2008.05.01 Bükk, Hideg-oldal Fotó: Szűcs Béla | 2007.08.16 Miskolc Fotó: Hodobay Mária |
2006.07.05 Martonyi Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora |