Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Lepista nebularis - Szürke tölcsérpereszke
Kalap: 6-15 (20) cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, többé-kevésbé tölcsér formájú, széle sokáig begöngyölt, szürke, barnásszürke, de lehet fehér is, fiatalon hamvas.
Lemezek: kissé lefutók, sűrűn állók, a kalap húsáról könnyen leválaszthatók, fehéresek, krémsárgák.
Tönk: 4-12 cm hosszú, 1,5-4 cm vastag, lefelé elvékonyodó, alul szélesebb, bunkó alakú, fehéres, világosszürke, felülete szálas, rostos.
Hús: vastag, eleinte kemény, majd megpuhul, a tönkben szivacsos, jellegzetes, fűszeres szagú és ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, lomb- és fenyőerdőben, gyakran folyásokban növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de egyeseknek megárthat, allergiát okozhat. Felhasználás előtt érdemes leforrázni. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező nagy döggömbával, viaszfehér tölcsérgombával és a kajsza lisztgombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | ![]() 2014.10.14 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária |