Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Lactarius hortensis, mogyoró tejelőgomba, mogyoró-keserűgomba
Kalap: 3-8-(9) cm átmérőjű, domborúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő, széle sokáig aláhajló felszíne sima, de közepe felé lehet érdes-rücskös is, enyhén síkos vagy száraz színe füstszürke vagy sötét barnásszürke, gyakran világosabb és sötétebb koncentrikus zónák váltják egymást, főleg a kalap széle felé széle lehet világosabb.
Lemezek: középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemezek vannak, krémszínűek vagy sárgás krémszínűek.
Tönk: 3-5-(6,5) hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, sima, sápadt krémszínű.
Hús: kemény, fehéres, lehet rajta rózsaszínes beütés, tej fehér, bő, száradva szürkés, íze erősen csípős.
Termőhely és idő: lomberdőkben nyártól őszig. Mogyorómikorrhizás.
Étkezési érték: csípős íze miatt nem ehető.
Megjegyzés: összetéveszthető a sűrűbb lemezű és világosabb lemezszínű, gyertyánmikorrhizás gyöngyös tejelőgomba, zöldes tejelőgomba fajjal, illetve a sokkal szürkébb kalapú bükkhöz kötött fakószélű tejelőgomba fajokkal.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk |
![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora | ![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora | ![]() Fotó: Zygmunt Augustowski |