Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Vöröspettyes keserűgomba
Kalap: 5-20 (30) cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, bemélyed, végül tölcséressé válik. Széle sokáig begöngyölt, fehéres, krémszínű, sokszor rózsásan foltos, felülete nedvesen kissé ragadós, gyakran tapad rá talaj- és levéltörmelék, széle felé kissé pelyhes-nemezes, néha gyengén zónázott.
Lemezek: kissé lefutók, sűrűn állók, vékonyak, fehéresek, később húsrózsás színűek.
Tönk: 2-5 cm hosszú, 1-4 cm vastag, hengeres, lefelé elkeskenyedő, fehér színű, gyakran rózsásan foltos.
Hús: kemény, pattanva törik, vastag, fehér színű, sérülésre fehér tejnedvet ereszt, szagtalan, égetően csípős ízű.
Előfordulás: júliustól októberig, nyárfák alatt, különösen homoki nyárasokban, sokszor tömegesen termő, gyakori faj.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: összetéveszthető a nem ehető pelyhes keserűgombával, a feltételesen ehető fehértejű keserűgombával és az ehető földtoló galambgombával.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |