Ez a gomba ehető.
Syn: Agaricus abriptubulbus
Kalap:6-14 cm átmérőjű, fiatalon szögletes alakú, majd kiterül, fehéres, nyomásra gyorsan sárgul, idősödve narancsos színű lesz, felülete selymes vagy benőtten szálas.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon szürkésrózsásak, majd feketésbarnásak lesznek.
Tönk:7-12 cm hosszú, 0,8-2 cm vastag, hengeres, görbül, a tövénél gumószerűen megvastagodott. Fehér, nyomásra sárgul, idősödve többé-kevésbé barnul, felülete selymes, gallérja hártyás, gyakran szakadozott.
Hús: vékony, puha, fehér, vágásra enyhén sárgul, feltűnő ánizsillata van, jóízű.
Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: hasonló hozzá a halálosan mérgező gyilkos galóca, a mérgező citromgalóca és az ehető erdőszéli csiperke.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
2014.09.07 Bükk, Csanyik, Lőtér Fotó: Szűcs Béla | 2014.09.07 Bükk, Csanyik, Lőtér Fotó: Szűcs Béla | 2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit |
2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2008.08.03 Bükk, Bánkút Fotó: Kaposvári László | 2008.08.03 Bükk, Bánkút Fotó: Kaposvári László |
2006.08.12 Miskolc Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.12 Miskolc Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.03 Miskolc Fotó: Hodobay Mária |