Ez a gomba ehető.
Syn.: Ánizsszagú tölcsérgomba, zöldánizsos tölcsérgomba
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül benyomottá, kissé tölcséressé válik. Széle eleinte begöngyölt, majd gyakran hullámos. Kékeszöld, de idősen szürkésbarnásra vagy szürkészöldre kifakul, felülete fiatalon hamvas, később csupasz.
Lemezek: kissé lefutók, a kalap színénél világosabbak, idővel szürkéssárgásak.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag, hengeres, néha görbült, halvány szürkészöldes, felülete csupasz.
Hús: a kalapban puha, a tönkben szálas, halványzöldes, erősen ánizsillatú, íze fűszeres, édeskés.
Előfordulás: júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben gyakran seregesen növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: kifakult példányai a mérgező viaszfehér tölcsérgombával téveszthetők össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |