Ez a gomba ehető.
Syn.: Kerti csiperke
Kalap: 3-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik. Fehéres, okker, felülete selymes-szálas vagy barna pikkelyes.
Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fiatalon élénk rózsaszínűek, majd húsvörösek, végül feketésbarnák lesznek.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres vagy orsó formájú, lefelé keskenyedő, fehéres, gallérja vékony, múlékony, lelógó, felülete a gallér alatt kissé pelyhes.
Hús: vastag, puha, fehéres, elvágva nem vagy csak gyengén vörösödik, jellegzetes „csiperkeszagú" és jóízű.
Előfordulás: májustól novemberig, legelőkön, füves helyeken növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: a mérgező karbolszagú csiperkével téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2013.10.31 Cserehát, Tomor Fotó: Szűcs Béla | 2010.09.14 Miskolc, Népkert Fotó: Kaposvári László | 2010.09.14 Miskolc, Népkert Fotó: Kaposvári László |
2008.07.19 Borsodgeszt Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.19 Borsodgeszt Fotó: Hodobay Mária | 2008.07.19 Borsodgeszt Fotó: Hodobay Mária |
2007.06.02 Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2007.06.02 Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |