MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Barnásvörös galambgomba - Russula integra

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Russula integra var. integra

 

Kalap: 6-12 cm átmérőjű, az olajbarnától a borvörösön keresztül a csokoládébarnáig terjedő színű, félgömbölyüből domború, később laposra kiterül, közepe gyakran fakóbb, a kalapbőr sima és fényes, nedves időben tapadós, széle bordás. Bőre csaknem a közepéig lehúzható.

 

Lemezek: szélesek, sűrűn állók, alapjukon erezetesen érintkeznek egymással. Kezdetben fehérek, majd halványsárgák, megérve okkerek.

 

Tönk: vastag, fehér, szélesedő alján idővel sárga foltokkal. Tömör, kemény, később szivacsos. Felszíne eres, ráncos lehet.

 

Hús: fehér, merev, kellemes mogyoróízű.

 

Előfordulás: júniustól novemberig, egyenként vagy néhányadmagával jelenik meg luc-, erdei- és jegenyefenyők közelében, mindenféle talajon, elsősorban hegyvidéken, de síkságokon is gyakori.

 

Étkezési érték: ehető, ízletes gomba. (!!!)

 

Megjegyzés: változatos színe miatt ezt a gombát nehéz meghatározni, de a hasonló színű fajoknak az íze csípős. A gomba megízlelése a legjobb eredménnyel kecsegtető módszer a galambgombák meghatározásában.

 

Forrás: Karin Montag - Gombák

              Dr. Rimóczy Imre - Gombaválogató 5

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2008.07.19 Bükk, Fehér-kő-lápa
Fotó: Kaposvári László
 
2008.07.19 Bükk, Fehér-kő-lápa
Fotó: Kaposvári László
 
2008.07.19 Bükk, Fehér-kő-lápa
Fotó: Kaposvári László
 
2007.08.28 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08.22 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08.22 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához