MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Rózsáslemezű galambgomba - Russula anthracina

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Kormoshúsú galambgomba

 

Kalap: 5-10 cm széles, fiatalon fehéres, majd szürkésfeketére vagy korombarnára színeződik, széle sokáig fehér marad, felülete matt.

 

Lemezek: krémfehéresek, rózsás-hússzínes árnyalattal, sűrűn állók.

 

Tönk: sokáig fehér, nyomáshelyeken feketedik.

 

Hús: vörösödés nélkül feketedik, a lemezei csípős ízűek.

 

Előfordulás: júniustól novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, hazánkban ritka faj.

 

Étkezési érték: nem mérgező, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén.

 

Megjegyzés: a var. inspida lemezei nem csípősek.

 

Hasonló fajok: a színváltó galambgomba lemezei fiatalon fehérek, a szenes-, a sötétedő- és a feketedő galambgomba húsa vörösödik.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2009.07.20 Cserehát, Zubogy
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.20 Cserehát, Zubogy
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.20 Cserehát, Zubogy
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához