MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Pelyhestönkű csiperke - Agaricus moellerianus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus floccipes

 

Kalap: 10-12 cm; kezdetben félgömb alakú, részleges burokkal zárt kalapja, tönkje fiatalon egy nagyobb bimbós pöfetegre hasonlít. Kiterülve is kissé domború marad. Kezdetben sima felszíne széles, rásimuló pikkelyekre szakadozik. Fehéres színű, száraz tapintású. Érintésre gyengén sárgul.

 

Lemezek: sűrűn állók, kezdetben halvány, majd élénk rózsaszínűek, később vöröses, végül feketés-barnák lesznek.

 

Tönk: 5-8 x 1,5-2,5 cm, a gyenge múlékony gallér felett feltűnően pelyhes, alatta már csak ritkásan pelyhes, vagy csupasz. Általában hengeres, kemény.

 

Húsa: vastag, tömör, fehér, sérülésre nagyon lassan és gyengén rózsaszínesedik. Mandula-, vagy ánizsillata múlékony. Ízletes, mint egy mezei csiperke.

 

Spórák: 6-8 x 4-6 µm, tojásdad, sima.

 

Előfordulás: Nyár végétől késő őszig terem egyesével, vagy foltokban, boszorkánykörben. Legelőkön, szántókon, mezsgyéken éppúgy előfordul, mint akácosok szélén, kőris- vagy juharfák közelében, tápanyagban gazdag nedvesebb talajú réten. Elsősorban az Alföldön él, ritkábban a hegyvidéki nagyobb tisztásokon, olykor a városi parkokban.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Megjegyzés: A gomba hasonlít a mezei csiperkére, de az kisebb termetű, tönkjének bázisa felé elvékonyodik és soha nincs ánizs illata.

                  

Forrás: Dr. Rimóczi Imre – Gombaválogató 4

http://www.gruppomicologicoancona.it/index.php?option=com_content&view=article&id=401:amanita-ceciliae-berk-a-br-boudier-ex-bas&catid=76&lang=it&Itemid=1446

http://www.mycocharentes.fr/pdf1/1524.pdf

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a források alapján Szilvásy Edit és Szűcs Béla készítette (2016.01.28.).

 


2018.11.30 Kadarcsi-horgásztó mellett
Fotó: Főző Péter levelezőnk
 
2015.10.29 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.29 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.29 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a fajlistához