MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Borbarna őzlábgomba - Lepiota fuscovinacea

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 15-45 mm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, domború majd kiterül, közepén tompa púppal. Felszíne fiatalon feketés-vöröses, rásimuló széles pikkelyekkel. Később felszakadozik, a sötét borvörös pikkelyek körkörösen helyezkednek el, közöttük fehéres szín látszik. Közepe sokáig feketés-borvörös marad. Széle aláhajló, beszakadozik.

 

Lemezek: fiatalon fehérek, majd krémszínűek, élük kissé barnás.

 

Tönk: 20-80 x 4-10 mm, többé-kevésbé hengeres, alja felé vastagodhat, felszíne a gallérzóna fölött fehéres, később halvány ibolyás szálakkal, a gallérzóna alatt vörösesbarna hosszanti szálakkal, pikkelykékkel márványosan díszített. A gallérzóna gyapjas, pelyhes burokmaradványokból áll.

 

Hús: krémfehér színű; szaga gyümölcsös vagy undorító, íze jellegtelen.

 

Spóra: elliptikus, hengeres, 4-6,5 x 2-3,5 µm.

 

Előfordulás: talajlakó szaprotróf; ligeteredőkben, kőrises égerlápok peremén, ritkábban más erdők szerves anyagban nagyon gazdag, nyirkos talajában nyár közepétől október végéig, egyesével vagy többedmagával terem. Nagyon ritka gombafaj (VL2).

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre: Gombaválogató 8

              Funga Nordica 2018

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              Funga Hungarica

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2019.12.30).

 


Kivágott lucos tisztásán
Kivágott lucos tisztásán
2019.09.28 Szilvásvárad, Szalajka-völgy
Fotó: Fedor Ica, határozás: Dima Bálint
 

Vissza a fajlistához