MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Kétspórás csiperke - Agaricus bisporus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus hortensis; termesztett csiperke

 

Kalap: 4-10-(12) cm, gömb vagy félgömb alakúból domború, ritkán kiterülő; széle sokáig begöngyölt, túlnő a lemezeken; felszíne változatos: fiatalon sima, később vagy sima, vagy kisebb-nagyobb koncentrikus pikkelyekkel; színe változatos, a fehértől a világosbarnáig vagy kakaóbarnáig.

 

Lemezek: keskenyek, sűrűk, rózsaszínek, öregen bíborbarnák, szabadok.

 

Tönk: 4-7 x max. 4 cm, hengeres, vaskos, a felálló gallér fölött fehéres lemezszínű, alatta fehéres.

 

Hús: fehér, elvágva kissé vörösödik, kellemes csiperkeízű és szagú.

 

Termőhely és idő: kertekben, parkokban, komposzton, ma már általában termesztésből kivadulva júniustól októberig, gyakori.

 

Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)

 

Megjegyzések: Rendkívül változatos faj, a lógó gallérú Agaricus campestris fajjal téveszthető össze.

 

Forrás:  TERRA

               Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2018.05.08 Ócsa
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 
2018.05.08 Ócsa
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 
2018.05.08 Ócsa
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 
2018.05.07 Ócsa
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 
2018.04.23 Ócsa
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 

Vissza a fajlistához