MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Narancsvörös pereszke - Tricholoma aurantium

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 4-8 (10) cm átmérőjű, húsos, félgömb alakúból domború, majd később kiterülő; széle begöngyölt, lehet bordázott; felszíne síkos, sima; színe sárgás narancs, a széle felé világosabb.

 

Lemezek: sűrű, pereszkefoggal lefutó, hófehér, barnásan pettyesedik.

 

Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, karcsú, görbülhet, fehéres alapon kalapszínű, zónás pikkelykékkel, a kalap alatt kb 2 mm hófehér.

 

Hús: rostos, fehér, a felszín alatt narancsszínű, lisztszagú, lisztesen kesernyés ízű.

 

Termőhely és idő: fenyvesekben, ritkán bükk és nyír alatt, semleges preferenciával, augusztustól októberig, nem gyakori.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Megjegyzés: jellegzetes narancsos színe miatt más fajjal nem téveszthető össze.

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2020.10.24 Ragály
Fotó: Szilvásy Edit
 
2020.10.24 Ragály
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.10.13 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.10.13 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.25 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.25 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.25 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2008.10.26 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához