MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Rozsdásodó rókagomba - Cantharellus ferruginascens

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: Cantharellus cibarius var. ferruginascens

 

Kalap: 2-6 cm, eleinte szabálytalanul domború, majd kiterülve nyomott vagy kissé köldökös, néha tölcséres, selymesen sima, rozsdabarnán foltosodik, széle hullámos.

 

Termőréteg: eres, ráncos, halvány sárgás-krémszínű, rozsdabarna, szabálytalanul elágazó, mélyen lefutó.

 

Tönk: 2-4 cm, hengeres vagy lefelé kúpos, néha lapított, pikkelyes-bordás, rozsdabarnán foltosodik.

 

Húsa vékony, krémszínű, íze enyhe, szaga nem jellemző.

 

Spóra: nagyjából ellipszoid, sima, 7,5-10 x 5-6 μm, nem amiloid. Spórapora krémszínű.

 

Előfordulás: nyártól őszig; lomb- és olykor tűlevelű erdők avarján, gyakran kis csoportokban, seregesen vagy csomókban. Magyarországon nem ritka.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Forrás: Collins – Fungi Guide

              Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              Funga Hungarica

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2018.02.02).

 


2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.01 Zempélni-hg., Rudabányácska
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.10.04 Zalacsány
Fotó: Papp Tibor levelezőnk
 
2013.10.04 Zalacsány
Fotó: Papp Tibor levelezőnk
 
2010.09.24 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné, határozás: Albert László
 
2010.09.24 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné, határozás: Albert László
 
2010.09.24 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné, határozás: Albert László
 

Vissza a fajlistához