MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Kecses kígyógomba* - Mycena mirata

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 2-7 mm, félgömb alakú, idővel ellaposodhat, közepe gyakran bemélyedő, ritkán kis púppal, áttetszően bordás, hamvas, középen barnásszürke, a széle felé világosabb, fehér.

 

Lemezek: ritkán állók, sok a köztes lemez, (néha kis foggal) tönkhöz nőttek, enyhén lefutók lehetnek, hasasak; halványszürke, fehéres színűek.

 

Tönk: üreges, arányaiban vékony és hosszú, egyenletes vagy elkeskenyedő, gyakran görbül; szürkésbarna, csúcsa világosabb, bázisa sűrűn szálas.

 

Hús: nagyon vékony, szaga és íze jellegtelen (száradáskor esetleg jód szagú).

 

Mikroszkopikus jellemzők: 2 (néha 1) spórás bazídium, a spórák hosszúkásak, simák, amiloidok, a keilocisztídiumok „sündisznó” típusúak, pleurocisztídium nincs, a kalapban lévő hifák apró leágazásokkal sűrűn borítottak.

 

Előfordulás: nyártól télig, lombos és tűlevelű fák lehullott gallyain, avarján, lombhullató fák mohával fedett törzsén.

 

Étkezési érték: ismeretlen (a Funga Hungarica nem ehetőnek jelöli).

 

Forrás: https://mycena.no/mirata.htm

              http://www.commanster.eu/Commanster/Fungi/Agaric/SuAgaric/Mycena.mirata.html

              Funga Nordica

              Funga Hungarica

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26). A magyar név Fedor Ica javaslata.

           

A leírást a források alapján Fedor Ica készítette (2019.12.24)

 


2018.12.26 Hármashatárhegy, Budai-hg.
Fotó: Fedor Ica, molekuláris határozás: Dima Bálint
 
2018.12.26 Hármashatárhegy, Budai-hg.
Fotó: Fedor Ica, molekuláris határozás: Dima Bálint
 

Vissza a fajlistához