MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Szürkészöld galambgomba - Russula grisea

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: a közepétől a széle felé ráncos, göröngyölt. Száraz időben deres és berepedezhet, ettől előtűnik a vörösesibolyásra színeződött kalaphús. Kalapjának közepe csaknem okkeresre is fakulhat. Bőre a kalap közepéig lehúzható.

 

Lemezek: sűrűn állók, nagyon törékenyek, váltakozó hosszúságúak, a tönkhöz közel egymást keresztezhetik, előbb fehéres krémszínűek, majd halvány krémsárgák.

 

Tönk: rövid, egyenletesen vastag, fehér, de foltos, a lila, a sárgásbarna és kalap színének változatos árnyalataival. Kemény tapintású, bár belül csövesedő.

 

Hús: fehér, kalapbőre alatt, illetve tönkjének kérge alatt színeződik. Kemény, törékeny, illata nincs. Íze kellemes, de az idősebb példányok lemezei kissé csípős mellékízűek.

 

Előfordulás: hegyvidéki tölgyesek, gyertyános-bükköseink gyakori gombája.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 4

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.07.01 Bükk, Cserepes-kő
Fotó: Kaposvári László
 
2012.07.01 Bükk, Cserepes-kő
Fotó: Kaposvári László
 
2012.05.11 Pécsvárad
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.07.18 Zempléni-hg., Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.18 Zempléni-hg., Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.18 Zempléni-hg., Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához