MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Aprópikkelyű pereszke - Tricholoma imbricatum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 6-10 (13) cm átmérőjű, húsos, kúpos, félgömb alakúból domború, később kiterülő, púpos vagy nem. Széle aláhajló, felszíne apró rásimuló pikkelykés, fiatalon sima, színe sötétbarna vagy vörösbarna.

 

Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, krémfehérek, öregen barnásan foltosodnak.

 

Tönk: 6-9 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, lefelé vastagodhat, görbülhet, felül fehér, lefelé kalapszínű szálakkal vagy pikkelyekkel fehéres alapon.

 

Hús: vastag, rostos, fehér, kalapbőr alatt barnul, lisztszagú, lisztes-kesernyés ízű.

 

Előfordulás: fenyvesekben, főleg erdei fenyő alatt, savanyú talajon, szeptembertől novemberig.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Megjegyzés: étkezési értéke nem ismert, íze miatt valószínűleg nem ehető. Összetéveszthető a gyapjas kalapú szakállas pereszke és a hasonló, de ízetlen, szagtalan rőt pereszke fajokkal.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2010.11.01 Pilis hegység, Budakalász
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.10.08 Kisgyőr
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.10.08 Kisgyőr
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.10.08 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.10.08 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.10.08 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához