Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Vaskos gereben, merev parázsgereben
Kalaprész: 4-12 cm, gyakran termőtestcsoportokban nő össze, talajrög formájú, domború, felülete bársonyos, molyhos, sörtés-tüskés, pereme tompa, hullámos, ép, az útjába kerülő növényi maradványokat körülnövi, fiatalon fehéres, barnássárga, később sötétbarna, szürkés, feketés, koncentrikus mintázat nélkül.
Termőréteg: tüskés-csapos, a tüskék 3-5 mm hosszúak, a tönkrészre többé-kevésbé, vagy teljesen lefutók, fiatalon fehéres okker, majd vörösbarna.
Tönkrész: közép vagy oldalt álló, 2-5x0,5-3 cm, hengeres, tömzsi, a kalaprész felé kiszélesedő, csupasz vagy nemezes, vörösesbarna, sötétbarna.
Hús: sajtkeménységű, sárgásbarna, barnás, sötétebb zónákkal, íze keserű, csípős, szaga lisztszerű.
Spórapor: barna.
Termőhely: mészkerülő bükkösökben, ritkábban acidofil elegyes erdőkben.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Mikológiai közlemények Clusiana Vol. 47. 2. 2008
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Molnár Rudolf | ![]() Fotó: Molnár Rudolf | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |