Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 4-8 (10) cm átmérőjű, húsos, félgömb alakúból domború, majd később kiterülő; széle begöngyölt, lehet bordázott; felszíne síkos, sima; színe sárgás narancs, a széle felé világosabb.
Lemezek: sűrű, pereszkefoggal lefutó, hófehér, barnásan pettyesedik.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, karcsú, görbülhet, fehéres alapon kalapszínű, zónás pikkelykékkel, a kalap alatt kb 2 mm hófehér.
Hús: rostos, fehér, a felszín alatt narancsszínű, lisztszagú, lisztesen kesernyés ízű.
Termőhely és idő: fenyvesekben, ritkán bükk és nyír alatt, semleges preferenciával, augusztustól októberig, nem gyakori.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: jellegzetes narancsos színe miatt más fajjal nem téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária |