Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Olajzöld pókhálósgomba
Kalap: 2-5 (7) cm, félgömb alakúból sokáig domború, később kiterülő, lehet tompa púpos; széle aláhajló; felszíne sűrűn, finoman pikkelykés, fiatalon inkább bársonyos; színe sárgászöld vagy olívzöld, öregen sötét olívbarna.
Lemezek: olívzöldek, a spórák érésével barnásodók, majd rozsdabarnák lesznek, középsűrűk, tönkhöz nőttek, sok féllemez van.
Tönk: 3-7 x max 1 cm, hengeres; sárgás alapon sárgásolív vagy barnásolív szálazottsággal a velumtól, amely fiatalon pókhálószerűen köti össze a tönköt a kalap szélével.
Hús: fehéres vagy olívszürkés, vastag, retekszerű ízű, kellemetlen szagú.
Termőhely és idő: fenyvesben, főleg lucosban magashegységi preferenciával júliustól októberig, nem gyakori. Olykor lomberdőben is előfordul.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzések: a Leprocybe alnemzetség egyes fajaitól, mint a Cortinarius melanotus (olajbarna pókhálósgomba), nehezen különíthető el.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Abrudán Barbara, határozás: Dima Bálint | ![]() Fotó: Abrudán Barbara, határozás: Dima Bálint | ![]() 2020.10.30 Parád Fotó: Abrudán Barbara, határozás: Dima Bálint |
![]() Fotó: Kaposvári László, határozás: M. D. Maggiora |