Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus pruinatus, Boletellus pruinatus, hamvas nemezestinóru, pompás nemezestinóru
Kalap: jellemző a bársonyos, hamvas és fel nem repedező kalapbőr. 3-10 cm széles, olaj-, szürkés- vagy feketésbarna, gyakran bíboros árnyalattal.
Csöves rész: a pórusok sárgák, vagy sárgászöldek, nyomásra piszkoskékre színeződnek.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, fiatalon gyakran tiszta sárga, később barnáspirosra színeződik.
Hús: a fiatal termőtest húsa lédús, a tönkben törékeny, majd rostossá, szívóssá válik. Az érett kalapok húsa meglehetősen puha, sárga, vágásra kissé kékül, megszáradva pirosra színeződik. Gyümölcsillatú és kellemes ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben, különösen bükk és tölgy alatt terem. A dombvidékektől a hegyvidékekig előfordul, helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető és nagyon ízletes. (!!!)
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() 2018.07.07 Zubogy, IX. Szakmai Nap Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hegedüs Ferencné | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária |