Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus pruinatus, Boletellus pruinatus, hamvas nemezestinóru, pompás nemezestinóru
Kalap: jellemző a bársonyos, hamvas és fel nem repedező kalapbőr. 3-10 cm széles, olaj-, szürkés- vagy feketésbarna, gyakran bíboros árnyalattal.
Csöves rész: a pórusok sárgák, vagy sárgászöldek, nyomásra piszkoskékre színeződnek.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, fiatalon gyakran tiszta sárga, később barnáspirosra színeződik.
Hús: a fiatal termőtest húsa lédús, a tönkben törékeny, majd rostossá, szívóssá válik. Az érett kalapok húsa meglehetősen puha, sárga, vágásra kissé kékül, megszáradva pirosra színeződik. Gyümölcsillatú és kellemes ízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben, különösen bükk és tölgy alatt terem. A dombvidékektől a hegyvidékekig előfordul, helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető és nagyon ízletes. (!!!)
Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A tönkbázison aranypenész élősködővel 2018.07.07 Zubogy, IX. Szakmai Nap Fotó: Szűcs Béla | 2010.08.17 Bükk, Csanyik Fotó: Hegedüs Ferencné | 2007.09.22 Ispánk Fotó: Hodobay Mária |
2007.08.22 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária |