Ez a gomba ehető.
Syn.: Ízletes tinóru, jóféle vargánya, úrigomba
Kalap: 5-25 (40) cm átmérőjű, kezdetben gömb alakú, majd kiterül, világos sötétbarna, gyakran foltos, felülete sima vagy kissé ráncos, nedvesen és öreg állapotban tapadós, ragadós.
Csöves rész: fiatalon szűk pórusú, a kalap húsáról könnyen lefejthető, eleinte fehér, majd zöldessárga, végül olívzöldes.
Tönk: 3-30 cm hosszú, 2,5-6 cm vastag, változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig, fehéres, világosbarna, a tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet látható.
Hús: vastag, eleinte kemény, idővel megpuhul, fehér, nem színeződő, a kalapbőr alatt rózsás-, húsbarna lehet, kellemes illatú, dióízű.
Előfordulás: júniustól októberig, csak savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. Jól szárítható. (!!!)
Megjegyzés: hasonlít hozzá a mérgező farkastinóru, kesernyés tinóru, a nem ehető epeízű tinóru és az ehető barna tinóru.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.16 Miskolc-Pereces Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk | 2012.08.04 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.28 Zempléni-hegység, Rostalló Fotó: Kaposvári László |
2012.06.09 Zempléni-hegység, Bózsva Fotó: Magyar Józsefné | 2010.10.03 Bükk Fotó: Szilvásy Edit | 2010.08.06 Bükk, Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit |
2010.07.03 Bükk Fotó: Szilvásy Edit | 2010.07.03 Bükk Fotó: Szilvásy Edit | 2009.09.20 Rudabányácska Fotó: Kaposvári László |
2008.09.03 Fotó: Zygmunt Augustowski | 2007.10.09 Fotó: Zygmunt Augustowski | 2007.10.06 Fotó: Zygmunt Augustowski |