Ez a gomba ehető.
Syn.: Russula integra var. integra
Kalap: 6-12 cm átmérőjű, az olajbarnától a borvörösön keresztül a csokoládébarnáig terjedő színű, félgömbölyüből domború, később laposra kiterül, közepe gyakran fakóbb, a kalapbőr sima és fényes, nedves időben tapadós, széle bordás. Bőre csaknem a közepéig lehúzható.
Lemezek: szélesek, sűrűn állók, alapjukon erezetesen érintkeznek egymással. Kezdetben fehérek, majd halványsárgák, megérve okkerek.
Tönk: vastag, fehér, szélesedő alján idővel sárga foltokkal. Tömör, kemény, később szivacsos. Felszíne eres, ráncos lehet.
Hús: fehér, merev, kellemes mogyoróízű.
Előfordulás: júniustól novemberig, egyenként vagy néhányadmagával jelenik meg luc-, erdei- és jegenyefenyők közelében, mindenféle talajon, elsősorban hegyvidéken, de síkságokon is gyakori.
Étkezési érték: ehető, ízletes gomba. (!!!)
Megjegyzés: változatos színe miatt ezt a gombát nehéz meghatározni, de a hasonló színű fajoknak az íze csípős. A gomba megízlelése a legjobb eredménnyel kecsegtető módszer a galambgombák meghatározásában.
Forrás: Karin Montag - Gombák
Dr. Rimóczy Imre - Gombaválogató 5
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2008.07.19 Bükk, Fehér-kő-lápa Fotó: Kaposvári László | 2008.07.19 Bükk, Fehér-kő-lápa Fotó: Kaposvári László | 2008.07.19 Bükk, Fehér-kő-lápa Fotó: Kaposvári László |
2007.08.28 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária | 2007.08.22 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária | 2007.08.22 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária |