Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Piruló galambgomba
Kalap: 5-10 cm széles, fehér, majd a közepétől kezdődően szürke-, korombarna, vagy olívfeketés színűre változik, széle sokáig világos marad, felülete csak fiatalon tapadós, majd száraz és matt.
Lemezek: sokáig fehéres-krémszínűek maradnak, sűrűn állók.
Tönk: fehér, majd a kalaphoz hasonlóan sötétedő.
Hús: megvágva vagy sérülésre először lassan vörösödik, majd szürkül végül krómszürkére, -barnára színeződik; enyhe ízű, a lemezei kissé csípősek.
Előfordulás: júniustól szeptemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, hazánkban ritka gombafaj.
Étkezési érték: nem mérgező, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén.
Hasonló fajok: a szenes galambgomba, a csípőslemezű galambgomba, a rózsáslemezű és a színváltó galambgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |